
Wątroba to jedyny narząd, który potrafi sam się regenerować. Niestety, zła dieta i szkodliwe nałogi znacznie tę zdolność ograniczają. W końcu wątroba zaczyna szwankować, a to odbija się na naszym zdrowiu. Trzeba ją wtedy wspomóc – zrobić detoks, by oczyścić z toksyn, a znów będzie pracowała bez zarzutu. Jak oczyścić powiększoną wątrobę?
Wątroba nie boli, bo nie jest unerwiona, ale gdy jest obciążana byle jakim jedzeniem, truciznami z papierosów czy alkoholem – powiększa się. Powiększona wątroba rozciąga otaczająca ją torebka (błona otrzewnowa) i uciska sąsiadujące z nią jelita oraz żołądek. Stąd przykre uczucie kłucia w boku i rozpierania pod żebrami. To pierwszy znak, że wątroba przestaje sobie radzić.
Wątroba to fabryka, magazyn i filtr
Wątroba to pracująca bez wytchnienia fabryka, w której odbywa się przemiana składników dostarczonych z pożywieniem. Uzyskuje się z nich niezbędne do życia związki. Np. białka rozkładane są na aminokwasy, które stanowią budulec dla wszystkich tkanek, a także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, np. właściwe krzepnięcie krwi. Do wątroby trafia też tłuszcz. Znaczna jego część zostaje przetworzona na lipoproteiny i cholesterol, z którego produkowana jest żółć. Bez niej nie byłoby możliwe trawienie tłuszczów oraz wchłanianie przez organizm rozpuszczalnych w nim witamin.
Glukoza – podstawowe paliwo dla komórek naszego ciała – zostaje w wątrobie zagęszczona i przetworzona na glikogen. Gdy organizm odczuwa braki energetyczne, zmagazynowany w wątrobie glikogen jest rozkładany, powstaje z niego glukoza, która trafia do krwi i staje się źródłem energii. Obok glikogenu w wątrobie przechowywane jest inne zapasowe paliwo: tłuszcz. Tu też gromadzone są witaminy A, D, B12 i żelazo. Wszystkie te substancje w odpowiednim czasie są uwalniane do krwi, tak by dotarły do komórek. Przez wątrobę przechodzą także wszystkie toksyny, zarówno te dostarczane z zewnątrz, jak i produkowane przez organizm. Jest ona zanieczyszczana „odpadami” pochodzącymi z żywności, leków i bakterii oraz tymi hormonami, które są wydzielane w nadmiarze przez organizm. Co pewien czas trzeba więc zrobić generalne porządki, żeby wątrobę oczyścić i odciążyć. Warto wracać do nich przynajmniej raz w roku.
- na skórze liczne piegi, znamiona barwnikowe i brodawki
- brązowe plamy przy cebulkach włosów
- zaczerwienienie skóry wnętrza dłoni
- zimną i wilgotną skórę ciała, zwłaszcza rąk
- wzdęcia, niestrawność, biegunki, gorycz w ustach
- skurcze w łydkach i palcach rąk
- wolniejszą przemianę materii, wzmożony apetyt na słodycze
- podwyższone ciśnienie tętnicze, nasilenie alergii
Odtruwająca dieta dla wątroby
Najprostszą i najbardziej naturalną kuracją oczyszczającą wątrobę jest właściwa dieta. Na pełne odtrucie i odmłodzenie wątroby potrzeba 8 tygodni, ale nie jest to czas umartwiania się. Trzeba jadać mniej obfite posiłki, ale za to 5–6 razy dziennie, i zadbać, by przez ten czas dieta zawierała właściwe produkty.
Produkty pożądanie przez twoją wątrobę
- warzywa: marchew, buraki, papryka, pomidory, brukiew, kapusta, koperek, natka pietruszki, brokuły,
- nasiona: fasola, groszek, soczewica, ryż, siemię lniane, soja, orzechy włoskie, migdały, kiełki nasion strączkowych;
- pieczywo gruboziarniste;
- słodycze: miód, melasa, chałwa wysokiej jakości;
- ryby morskie: sardynki, szprotki, tuńczyk;
- tłuszcze: oliwa i oleje roślinne tłoczone na zimno;
- zioła: mniszek lekarski;
- owoce świeże i suszone
Produkty zakazane:
- alkohol;
- nabiał – mleko, sery, śmietana, masło, lody, margaryny, jajka;
- mięso czerwone;
- pieczywo białe;
- słodycze – cukier, dżemy, czekolady, ciastka, słone paluszki;
- prażone orzeszki.
Jak stosować dietę odtruwającą dla wtroby?
Przez 2 tygodnie stopniowo ograniczaj produkty, które należy wyeliminować, a przez kolejne 4 w ogóle z nich zrezygnuj. Potem, przez następne 2 tygodnie możesz nieco rozluźnić dyscyplinę – mniej rygorystycznie planuj posiłki, ale nadal ograniczaj ilość zakazanych produktów. Dla powodzenia kuracji odtruwającej ważne jest przestrzeganie jeszcze kilku zasad. To, co można zjeść na surowo, jedz w postaci surówek czy sałatek. Gotuj tylko te produkty, które tego wymagają. Najlepiej przyrządzaj je na parze lub w niewielkiej ilości wody. Zamiast smażyć, duś z dodatkiem oleju tłoczonego na zimno lub piecz w folii. Posiłki powinny być świeżo przygotowane – jedzenie odgrzewane nie sprzyja wątrobie. Efekt kuracji będzie lepszy, jeżeli do każdego posiłku wypijesz pół szklanki soku z żurawin lub jabłek. Oczyszczanie warto przeprowadzać raz w roku.
Dieta dla wątroby – napoje dla smakoszy
Zamiast diety możesz również zdecydować się na inny – równie skuteczny, a mniej uciążliwy – sposób oczyszczenia wątroby.
- Codziennie wieczorem wyciśnij sok z jednego dojrzałego grejpfruta (może być żółty lub różowy) i zmiksuj go z 2 łyżkami oliwy. Ponieważ wątroba najbardziej aktywnie pracuje między godziną 22 a 2, oczyszczającą miksturę należy wypić przed godziną 22 i później już nic nie jeść ani nie pić. Połóż się do łóżka z termoforem lub poduszką elektryczną ułożoną przy prawym boku. Tak postępuj przez 9 dni, a następnie zrób 5 dni przerwy. Pełna kuracja wymaga 4 powtórzeń.
- Przez kolejnych 20 dni wieczorem wypijaj szklankę naparu z mniszka lekarskiego i korzenia karczocha (do szklanki wsyp po łyżeczce każdego z ziół, zalej wrzątkiem i po 10 minutach przecedź). Zioła te nie tylko oczyszczają wątrobę, ale również wspomagają regenerację jej komórek (hepatocytów), działają żółciopędnie i żółciotwórczo.
- Codziennie rano przygotuj świeży sok wyciśnięty z 250 g marchwi, 75 g ogórka i 75 g buraka i wypij go na czczo – rób to przez 2 tygodnie.
- Jeśli taką oczyszczającą kurację przeprowadzasz po raz pierwszy, powtarzaj ją co 3 miesiące przez cały rok. W następnych latach wystarczy jedna kuracja w ciągu roku.
Co szkodzi wątrobie?
- Obżarstwo, nadużywanie alkoholu, leki, wdychanie oparów chemicznych, środków owadobójczych, dymu tytoniowego.
- Zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu A, B i C. Przeciwko A i B można się chronić szczepionkami.
- Nadmiar tłuszczu dostarczanego z pożywieniem. Gdy tłuszczu jest za dużo, wątroba powiększa się i staje się mało wydolna.
- Nadużywanie leków, np. antybiotyków, środków przyjmowanych z powodu podwyższonego poziomu cholesterolu. Ale szkodliwe są również niektóre leki dostępne bez recepty (np. paracetamol), więc ich dłuższe stosowanie lepiej uzgodnić z lekarzem.
- Drakońskie diety odchudzające, nazywane jednostronnymi (np. kapuściana, białkowa). Równie niebezpieczne są długotrwałe głodówki, bo gdy wątroba nie dostaje białka z zewnątrz, zaczyna czerpać z nagromadzonych zapasów, a to prosta droga do jej stłuszczenia.
- Nadmiar białej mąki, cukru rafinowanego, tłuszczów nasyconych i czerwonego mięsa.
- Niedobór surowych produktów bogatych w enzymy trawienne i błonnik.